Wbrew powszechnemu przekonaniu warzywa to nie tylko składnik sałatek, surówek czy dodatek do kanapek. Z jarzyn można też wyczarować wspaniałe, słodkie desery. Choć tradycyjnie do ciast, lodów i innych słodkości dodajemy raczej owoce, warto spróbować deserów z warzywami. Są nie tylko bardzo zdrowe, ale też obłędnie smaczne!
Numer 1 to ciasto marchewkowe!
Ciasto z marchwi, to chyba najpopularniejszy i najsmaczniejszy deser z dodatkiem warzyw. Ucieramy na drobnej tarce 5-6 sporych marchewek. Do wiórków dodajemy 2 całe jaja, 250 g mąk – najlepiej pełnoziarnistej, 3-4 łyżki miodu, 2 łyżki masła, 2 łyżki oliw, łyżeczkę proszku do pieczenia. Ciasto doprawiamy według uznania – najlepiej cynamonem i kardamonem. Wszystko razem mieszamy, dorzucamy garść pokrojonych orzechów włoskich. Masę wlewamy do blaszki, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni i pieczemy około godziny. Gdy ciasto ostygnie, możemy na wierzch wylać polewę – np. rozpuszczony kawałek białej lub ciemnej czekolady, czy posypać wiórkami kokosowymi.
Ciasto szpinakowo-kokosowe
Choć połączenie to może wydawać się mocno zaskakujące, nie należy się uprzedzać. Wypiek nie tylko jest bardzo smaczny, ale też prezentuje się wyjątkowo. A przygotowanie nie jest specjalnie trudne. Do miski wsypujemy suche produkty – szklankę mąki pełnoziarnistej, ½ szklanki wiórków kokosowych, 2-3 łyżki cukru trzcinowego lub brzozowego i łyżeczkę proszku do pieczenia. Dodajemy olejek waniliowy albo cukier waniliowy. Następnie 2 łyżki oleju i ubitą pianę z dwóch jaj. Na koniec jedną szklankę umytego, odsączonego i zmiksowanego szpinaku. Wszystko razem mieszamy i wlewamy do formy. Pieczemy około 40 minut w temp. 180 stopni.
Ciasto buraczano-czekoladowe
Kolejne ekstremalne połączenie, które na pierwszy rzut oka nie zachwyca. Ale naprawdę warto spróbować. Do miski ustawionej na garnku z gotującą się wodą, wrzucamy 100 g połamanej gorzkiej czekolady o wysokiej zawartości kakao . Rozpuszczoną odstawiamy, by lekko ostygła. Ucieramy 2 jaja z 3-4 łyżkami cukru (najlepiej brązowego lub brzozowego) i torebką cukru waniliowego. Miksując, dodajemy oliwę z oliwek lub z pestek winogron, ja dodałam olej z dzikiej róży, wlewając po łyżeczce – w sumie 3-4 łyżki, aż uzyskamy gładką, puszystą masę. W innym naczyniu mieszamy produkty suche – 100 g mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia i 50 g mielonych migdałów (mogą być też orzechy włoskie). Dosypujemy do jaj i cukru i delikatnie mieszamy. Wlewamy stopioną czekoladę i ponownie mieszamy. Do masy dodajemy jeden średni burak, starty na drobnych oczkach i odciśnięty z soku. Mieszamy, po czym wylewamy ciasto na blachę i pieczemy około godziny w temp. 180 stopni. Powoli studzimy – otwierając drzwiczki piekarnika.
Pudding z dyni
Do wypieków poza marchwią, burakiem czy szpinakiem świetnie nadaje się też cukinia i dynia. Z tej ostatniej można zrobić słodki pudding. Miąższ z dyni (400-500 g) kroimy w kostkę i gotujemy w 750 ml mleka. Dodajemy 3-4 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego lub brzozowego lub stewie, 25 ml likieru wiśniowego albo syropu klonowego i miąższ z połówki laski wanilii (zamiast niego możemy użyć cukru waniliowego). Wszystko razem gotujemy na małym ogniu około 40 minut. Studzimy i dodajemy 2 całe jaja. Masę wlewamy do foremek, umieszczonych w szerokim rondlu, wypełnionym wodą do wysokości około 1 – 2 cm poniżej krawędzi foremek. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 120 stopni na około 50 minut. Pudding podajemy z sosem, np. waniliowym lub wiśniowym.
Bakłażan w czekoladzie
To ekspresowy przepis. Spory bakłażan kroimy w dość cienkie plastry (około 5 mm). Następnie smażymy je na teflonowej lub grillowej patelni z odrobiną oleju (najlepiej ryżowym, jest niemal bez smaku i zapachu) z obu stron, aż się zrumienią. Gotowe plastry bakłażana odsączamy z tłuszczu i układamy na talerzu. Następnie polewamy płynną dietetyczną czarną czekoladą i natychmiast podajemy.
Groszkowe ciasteczka
Ziarenka groszku zielonego to wybitnie słodka przekąska. Wprost idealna do deseru, a te ciasteczka bardzo łatwo zrobić. Wystarczy zmiksować 250 g groszku, dorzucić taką samą ilość mąk pełnoziarnistej, dodać 3 łyżki trzcinowego cukru pudru lub brzozowego cukru i 3 łyżki oleju ryżowego – bez smaku, oliwy lub z pestek winogron. Wszystko razem zagniatamy na gładką masę, z której lepimy nieduże kuleczki. Do ciasta można dodać różne dodatki – odrobinę mięty, skórkę z cytryny lub pomarańczy. Gotowe kulki kładziemy na blasze i pieczemy około 20 – 25 minut w temp. 170 stopni. Ciasteczka nie powinny się zrumienić, tylko pozostać pięknie zielone.
Zielone lody
Entuzjaści nietypowych lodów mogą dziś kupić ulubione smakołyki w prawie każdym smaku – od wanilii po boczek. Trudno się więc dziwić, że dostępne są także lody warzywne. Co więcej, taki przysmak jak np. lody bananowo-szpinakowe możemy zrobić sami w domu. Do blendera wrzucamy szklankę szpinaku, dwa duże banany i miksujemy. Dodajemy kilka kropel ekstraktu miętowego lub kilka liści mięty, wlewamy mleczko kokosowe i ponownie miksujemy. Do masy wrzucamy czekoladowe groszki albo startą na grubej tarce gorzką czekoladę. Gotową masę wstawiamy do zamrażalnika na minimum 2 godz.
Lody marchewkowe lub dyniowe
Do zrobienia jarzynowych lodów doskonale nadają się też dynia i marchew. W obu przypadkach baza jest taka sama. Zaczynamy od zrobienia kogla-mogla z 3 żółtek i 3 łyżek cukru trzcinowego lub brzozowego. Do garnka wlewamy 30 ml mleka i 30 ml jogurtu naturalnego. Podgrzewamy. Mieszamy z jajkami i ostrożnie podgrzewamy dalej, aż wszystko lekko zgęstnieje (nie wolno zagotować). Teraz musimy się zdecydować, czy wolimy lody marchewkowe, czy dyniowe. W przypadku lodów marchewkowych: do 150 g startej marchwi dodajemy łyżeczkę przyprawy do piernika lub sami ją przyprawiamy, korzystając z korzennych aromatów. Dodajemy 2 łyżki wody i cały czas mieszając, krótko gotujemy do momentu, gdy płyn wyparuje, a marchew trochę zmięknie. Masę jajeczną mieszamy z marchewką i studzimy, przygotowujemy garnek z lodem, w którym umieszczamy mniejsze naczynie z masą i cierpliwie mieszamy. Wymieszane lody (przez maszynę lub ręcznie) wkładamy do zamrażalnika i gotowe.
Gdy mamy ochotę na lody dyniowe, masę z marchwi i przypraw do piernika zastępujemy masą dyniową. Do jej zrobienia potrzebujemy szklankę zmiksowanego miąższu z upieczonej dyni, łyżeczkę cynamonu, szczyptę kurkumy, odrobinę gałki muszkatołowej i startego imbiru. Dodajemy ją do jaj i dalej postępujemy tak samo jak w przypadku lodów marchewkowych.
SMACZNOŚCI!!!!!
Maria Fall-Ławryniuk
Dietetyk
Materiały specjalnie opracowane dla uczestników Centrum Zdrowego Odchudzania Sylwetka w Sopocie i dozwolone w kontrolowanych ilościach