Dieta Studenta

pieczywo-1

Studenci

Dieta studenta

Jednym z głównych czynników środowiska zewnętrznego mających wpływ na organizm człowieka i utrzymanie dobrego stanu jego zdrowia jest racjonalne żywienie.

Musi ono odpowiadać w sposób optymalny zapotrzebowaniu na energię i składniki odżywcze, bez których człowiek nie może w pełni wykorzystywać swoich genetycznie uwarunkowanych możliwości oraz jak najlepszej kondycji fizycznej i umysłowej.

Prawidłowe żywienie polega nie tylko na zaspokojeniu w sposób optymalny zapotrzebowania na energię i składniki pokarmowe lecz bezwzględnie rozłożenie na posiłki w ciągu dnia oraz dobór produktów przeznaczonych do jednorazowego spożycia w taki sposób, aby w każdym podstawowym posiłku oprócz odpowiedniej ilości energii znalazły się wszystkie potrzebne człowiekowi składniki odżywcze, tj.: białka, węglowodany, tłuszcze, witaminy i sole mineralne w zależności od wieku, płci i codziennej aktywności fizycznej.

Jeśli chodzi o studentów…

pani-z-pomaracza

Okres studiowania wymaga ogromnego nakładu sił fizycznych i umysłowych, gdyż dzieli się czas między wykłady, egzaminy i życie towarzyskie. Wielu studentów jest też po raz pierwszy w życiu w sytuacji, gdy trzeba samemu zadbać o siebie. Łatwiej będzie nam przebrnąć przez sesję egzaminacyjną, zarwanie nocy i ograniczenia finansowe, jeżeli pomożemy organizmowi właściwie się odżywiając.

Studenci na ogół jedzą bardzo nieregularnie. Kuszą ich dania typu fast food przygotowane w tłuszczach głębokich i bardzo kaloryczne, zwłaszcza późnym wieczorem, kiedy nie ma już czasu i ochoty na gotowanie. Niedosypianie, jedzenie w pośpiechu gotowych dań, dieta bardzo monotonna szybko prowadzi do deficytu witamin i minerałów. Kiedy nadchodzi sesja, czas egzaminów albo zbliża się termin oddania pracy, okazuje się, że organizm nie ma wystarczających rezerw składników odżywczych, aby poradzić sobie z dodatkowym stresem. Tego typu sytuacja (niezbędnych nam jest ok. 60 składników odżywczych dziennie) może doprowadzić do niedoborów żywieniowych i pogorszenia wydolności psychofizycznej oraz ogólnego stanu zdrowia.

Na zwyczaje żywieniowe, tak jak i na tryb życia studenta, mają wpływ nie tylko takie czynniki, jak brak czasu czy problemy finansowe, ale warto zastanowić się, jaką wartość ma dla nas odżywianie. Czy traktujemy żywność jako szybkie zapchanie żołądka? Czy może objadamy się, aby zminimalizować stres?

salatka

Walczcie ze stresem, nie opuszczajcie posiłków dlatego, że musicie „zakuwać”, wasze samopoczucie będzie lepsze a sprawność umysłu wydajniejsza, jeśli organizm nie będzie musiał wykorzystywać rezerw energii. Stres może też zwiększyć apetyt; poddaj się temu, pamiętając jedynie, aby były to zdrowe przekąski, na przykład owoce, warzywa, ziarenka słonecznika, pestki dyni, czy migdały (w kontrolowanych ilościach) w przeciwnym razie możemy dostarczyć zbyt dużej ilości kalorii do organizmu, co może wywołać senność, spowolnić sprawność umysłu, obniżyć koncentrację a nawet doprowadzić do nadwagi lub otyłości. Dlatego ważnym krokiem w kierunku pokonania stresu będzie zastąpienie ciasteczek i czekoladek zdrowszymi przekąskami.

W doskonałej formie podtrzymają was:

  1. owoce cytrusowe, które stanowią bogactwo witaminy C, która podnosi odporność organizmu
  2. suszone owoce, takie jak morele, śliwki, figi, rodzynki, gdyż zawierają żelazo i błonnik
  3. fasola i inne strączkowe dostarczą nam witamin z grupy B, minerałów, białka roślinnego i węglowodanów złożonych, które dostarczają nam energii niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania oraz do nauki
  4. płatki śniadaniowe z mlekiem – to źródło wapnia i witamin
  5. pijąc ciepły napój mleczny przed snem w przeddzień egzaminu jesteśmy w stanie lepiej się odprężyć i zrelaksować. Unikniemy wówczas kofeiny oraz papierosów.

Ostrożnie z kofeiną, w trakcie egzaminów, kusi nas może nawet zbyt często, żeby zamiast posiłku wypić kolejną filiżankę mocnej kawy. Kofeina rzeczywiście na krótko stawia nas na nogi, ale może to spowodować problemy – wiadomo bowiem, że podnosi ciśnienie krwi i przyśpiesza bicie serca. U osób z nadciśnieniem może to w połączeniu ze stresem doprowadzić do poważnych kłopotów zdrowotnych. Zalecane jest ograniczenie napojów zawierających kofeinę do 2 -3 porcji dziennie, a zamiast nich spożywanie jak największej ilości wody niegazowanej, herbat ziołowych i soków owocowych, nawet do 2 litrów płynów dziennie.

Należy zatem pamiętać, iż sprawne funkcjonowanie naszego organizmu zależy od jakości pożywienia, ale dobre zdrowie, to sprawa nie tylko diety; alkohol, papierosy, narkotyki i brak ruchu mają również istotny wpływ na stan zdrowia i sprawność intelektualną.

Nocne życie studenta

mohito

Są tacy, którzy często po wykładach idą prosto do pubu i przebywają tam do późnych godzin nocnych. Osobom takim drinki i zakąski, często papierosy, zastępują wartościowe pokarmy, jakich organizm potrzebuje, aby zachować dobre zdrowie i wysoką formę. Pamiętajmy, że alkohol to „puste kalorie” (1g alkoholu zawiera 7kcal, prawie tyle co 1g tłuszczu = 9kcal), kieliszek wina to około 90kcal, a pół litra piwa ponad 220kcal (w zależności od gatunku), 100g czystej wódki to 220kcal, drink z napojem gazowanym – to nawet 400kcal… Poza kaloriami alkohol nie ma żadnych wartości odżywczych. Wchłania się szybko do krwiobiegu, skąd jest rozprowadzany po tkankach całego organizmu, następnie zostaje rozłożony przez enzymy wątrobowe. Czas trwania tego procesu zależy od wieku, płci, sprawności organizmu, ciężaru ciała oraz wydolności wątroby. Dlatego też kobiety są mniej odporne na szkodliwe działanie alkoholu niż mężczyźni, mają bowiem niższy poziom enzymów rozkładających alkohol, mniejszą masę ciała i więcej tkanki tłuszczowej.

Zatem osoby prowadzące nocny tryb życia powinny stosować dobrze wywarzoną dietę, która zapewni energię oraz dostarczy odpowiednią dawkę składników odżywczych potrzebnych dla zdrowia.

Pomyśl zawczasu – o tym…

…że żywność może przyczynić się także do złagodzenia późniejszych skutków picia alkoholu. Przed pójściem na przyjęcie powinniśmy spożyć więcej, na przykład posiłek wysokowęglowodanowy – dużą porcję makaronu z warzywami lub rizotto z kawałkami kurczaka. Dzięki temu alkohol będzie wolniej wchłaniany przez organizm.

Ważne wskazówki dla wybierających się na imprezę:

  1. nigdy nie pij alkoholu na pusty żołądek ponieważ wtedy bardzo szybko przedostaje się do krwi
  2. między drinkami wypijaj szklankę wody lub soku
  3. unikaj napojów gazowanych, gdyż przyspieszają wchłanianie alkoholu
  4. w drodze powrotnej do domu nie zakupuj już hamburgera czy inną potrawę typu fast food, ponieważ połączenie tłustych pokarmów z alkoholem może podrażnić przewód pokarmowy i przedłuża okres upojenia alkoholowego