Poradnia dietetyczna – 2017

Poradnia Dietetyczna Twoja Sylwetka

Oferujemy usługi w zakresie doradztwa żywieniowego na najwyższym poziomie w gabinetach: w Sopocie, Gdańsku oraz Pruszczu Gdańskim, a także drogą mailową. Na pierwszym miejscu stawiamy oczekiwania i potrzeby naszych  pacjentów, dzięki czemu skutecznie możemy osiągnąć wyznaczone cele.

Każdy z nas jest wyjątkowy i to właśnie z tego powodu niemożliwe jest opracowanie jednej uniwersalnej diety. Dlatego też jadłospisy i wskazówki dopasowujemy  dla każdego pacjenta indywidualnie, uwzględniając jego tryb życia, stan zdrowia ale także i upodobania kulinarne. Proponowany jadłospis bilansujemy z produktów sezonowych i łatwo dostępnych oraz w ten sposób, by przygotowanie posiłków nie było zbyt skomplikowane.

Aby zapewnić Państwu najwyższą jakość usługi, wizyty w gabinecie odbywają się tylko po wcześniejszym, telefonicznie uzgodnionym  terminie.

Oferta dla osób indywidualnych

Analiza składu ciała – analizatorem renomowanej japońskiej marki TANITA. Monitorowanie składu ciała jest najlepszym sposobem by śledzić korzyści, jakie daje utrata masy ciała przez stosowanie odpowiedniej diety. Pomiar antropometryczny analizatorem dostarcza następujących informacji:

  1. Całkowita masa ciała;
  2. Kilogramowa masa tkanki tłuszczowej;
  3. procentowa zawartość tkanki tłuszczowej;
  4. beztłuszczowa masa ciała;
  5. masa tkanki mięśniowej;
  6. procentowa zawartość tkanki mięśniowej;
  7. sucha masa kostna;
  8. całkowita zawartość wody ustrojowej, krążeniowej w organizmie;
  9. wskaźnik tkanki tłuszczowej trzewnej;
  10. indeks masy ciała- BMI;
  11. wskaźnik podstawowej przemiany materii – BMR;
  12. wiek metaboliczny narządów wewnętrznych;

Porady dla dorosłych, młodzieży i dzieci, potrzebujących uzyskać szczupłą sylwetkę, czyli dla osób, które chcą zgubić zbędne kilogramy, a jednocześnie zdrowo się odżywiając, nie głodząc się. Plan żywieniowy dla  pacjentów zawiera jedno lub dwutygodniowy jadłospis, gwarantujący utratę masy ciała przy jednoczesnym dostarczeniu niezbędnych witamin i minerałów. Posiłki są urozmaicone, skomponowane z produktów łatwo dostępnych i sezonowych. Tak ułożony jadłospis można powtarzać bez szkody dla organizmu. Proponowane diety odchudzające są odpowiednio zbilansowane, układane indywidualnie, na podstawie wywiadu żywieniowego, z uwzględnieniem stanu zdrowia, trybu życia i upodobań kulinarnych.

Porady dla kobiet w ciąży i mam karmiących. Plan żywieniowy dla mam zawiera również jedno lub dwutygodniowy jadłospis, uwzględniający szczególne zapotrzebowanie organizmu kobiety na składniki odżywcze (witaminy, minerały, kwasy Omega-3), niezbędne do prawidłowego przebiegu ciąży i optymalnego rozwoju dziecka. Zbilansowana dieta w okresie ciąży ma ogromne znaczenie nie tylko dla kobiety ale również dla rozwijającego się płodu. Płód czerpie wszystkie niezbędne składniki z organizmu matki, dlatego w codziennym jadłospisie nie może zabraknąć żadnego składnika potrzebnego dla zdrowia matki i dziecka. Prawidłowy sposób żywienia kobiet w okresie karmienia piersią powinien uwzględnić zwiększone zapotrzebowanie na energię i większość składników odżywczych. Właściwe odżywianie chroni matkę oraz dziecko przed rozwojem niedoborów pokarmowych.

Porady dla chorych, potrzebujących dietoterapii. Wiele schorzeń, które utrudniają życie można kontrolować za pomocą farmakologii oraz odpowiednio skomponowanej diety. Podczas stosowania dietoterapii dietetyk prowadzi ścisłą współpracę z lekarzem prowadzącym pacjenta, tak, aby maksymalnie zwiększyć efektywność wspólnych działań leczniczych. Plan żywieniowy zawiera jedno lub dwutygodniowy jadłospis, opracowany indywidualnie pod kątem określonego schorzenia. Produkty spożywcze i potrawy dobrane są tak, aby wyeliminować dolegliwości i wpłynąć na poprawę stanu zdrowia i samopoczucia. Taki jadłospis również można powtarzać bez szkody dla organizmu. Odpowiednio zbilansowana dieta nie tylko chroni przed chorobami, ale także pomaga je leczyć.

Porady dla pacjentów cierpiących na choroby nowotworowe

Dzielimy programy na trzy grupy diet:

  1. kiedy to choroba zlokalizowana jest w obrębie jamy ustnej,
  2. choroba dotyczy przewodu pokarmowego, jelit, żołądka, wątroby, trzustki,
  3. choroba nie dotyczy jamy ustnej i przewodu pokarmowego.

Układanie diety z uwzględnieniem etapu choroby, metody leczenia, wyników badań….

Porady dla aktywnie uprawiających sport, kulturystykę, dla tych którzy pragną po raz pierwszy przebiec 10km, półmaraton, a może maraton… Zwiększony wysiłek fizyczny jest istotnym czynnikiem wpływającym na zapotrzebowanie organizmu na energię, składniki pokarmowe i odżywcze. Dieta dla sportowców powinna być dostosowana do płci, wieku i rodzaju uprawianej dyscypliny. Odpowiedni sposób żywienia znacząco wpływa na uzyskiwanie w trakcie treningów lepszych wyników. Plan żywieniowy dla sportowców zawiera jedno lub dwutygodniowy jadłospis opracowany zgodnie z indywidualnym zapotrzebowaniem. Również ten jadłospis można powtarzać bez szkody dla organizmu.

Oferta dietetyczna dla firm

Placówki żywienia zbiorowego (przedszkola, szkoły, sanatoria) – układanie jadłospisów zgodnie z normami i zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia dla wybranych grup ludności w zakładach żywienia zbiorowego.

Placówki zdrowia, szkoły rodzenia – konsultacje dietetyczne, pomoc w ocenie i racjonalizacji sposobu żywienia, przekazywanie indywidualnych zaleceń dietetycznych, a także wykłady poświęcone tematyce zdrowego odżywiania i stylu życia.

Salony piękności, ośrodki odnowy biologicznej, kluby fitness, siłownie – konsultacje dietetyczne dla klientów w/w obiektów, prowadzenie warsztatów dietetycznych na wybrany temat związany z żywnością i żywieniem oraz aktywnością fizyczną.

Szkoły, firmy, kluby – Przygotowanie prelekcji na których poruszam problemy związane z „modnymi dietami”, anoreksją, bulimią i otyłością, a także związanych ze zdrowym stylem życia, dietetyką.

Maria Fall-Ławryniuk
Dietetyk i terapeuta ruchowy
Centrum Zdrowego Odchudzania SYLWETKA Sopot
501772594