Ciasto z Kaszy Jaglanej
Składniki:
– szklanka kaszy jaglanej
– 2 szklanki wody
– szczypta soli himalajskiej
– 100 ml oleju rzepakowego lub oliwy
– 3 jajka
– szklanka mleka (krowiego, owsianego, migałowego lub sojowego)
– 3 łyżki kakao
– 3 łyżki miodu lub 8 – 10 zblendowanych daktyli) lub erytrytol
– dwie duże garście dowolnych, posiekanych bakalii (rodzynki, morele, orzechy, żurawina). Kaszę opłukać 2 razy dobrze na sicie, przelać wrzątkiem. Przełożyć do garnka, zalać dwiema szklankami wody, posolić, gotować 15 minut na małym ogniu, bez przykrycia. Lekko ostudzić, dodać połowę mleka i zblendować na krem. Przełożyć do miski i dodać po kolei wszystkie pozostałe składniki, na końcu bakalie. Wymieszać mikserem lub dobrze łyżką. Piekarnik ustawić na 160 stopni. Blaszkę ok. 20x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę do formy. Piec ok. 45 minut. Wyjąć z piekarnika, po ostygnięciu pokroić w kostkę.
Kokosanki z kaszy jaglanej
Składniki ( na ok. 30 ciastek):
– 3/4 szklanki kaszy jaglanej
– trzy łyżki mleka
– pół szklanki mąki jaglanej lub ryżowej
– 2-3 łyżki oliwy
– dwa jajka , 2-3 łyżki miodu
– 100 g wiórków kokosowych
Kaszę jaglaną wsypać na gorącą, suchą patelnię i podprażyć przez 1-2 minuty. Przesypać na sito i dobrze wypłukać, pozbawi to ją ewentualnej goryczy. Przełożyć do garnka, zalać wrzącą wodą (ok. 2 cm ponad powierzchnię kaszy) i gotować przez 15 – 20 minut nie mieszając, dodając nieco wody, gdyby ją szybko wchłonęła. Dodać mleko i zblendować na krem. Pozostałe składniki przełożyć do garnka i dobrze wymieszać łyżką lub mikserem. Piekarnik rozgrzać do 160 st. Dużą, płaska blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, wykładać łyżeczką porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Piec ok. 10-15 minut z termo obiegiem, 2- 3 minuty dłużej jeśli bez.
Piernik z marchwią
– ½kg mąki ryżowej, migdałowej, żytniej, pełnoziarnistej lub graham,
– 1 łyżeczki proszku do pieczenia BIO – bez fosforanów
– korzenna przyprawa do pierników,
2 jajka
3-4 łyżki oliwy z oliwek
2-3 łyżki miodu lub syropu klonowego lub erytrytol
2 szklanki startej ugotowanej marchwi
3-4 łyżki płatków migdałowych, 4 łyżki posiekanych orzechów włoskich, papier do pieczenia
Przygotowanie: oliwę utrzeć z miodem, dodając po jednym żółtku. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i przyprawą do pierników, dokładnie wymieszać. Białka ubić, pianę połączyć z masą . Na końcu dodać odciśniętą z soku marchew, wymieszać. Masę nałożyć do przygotowanej formy. Piec godzinę w temperaturze 180 st. C. Wystudzić piernik, posmarować miodem i obłożyć płatkami migdałowymi i orzechami.
PYSZNE I DIETETYCZNE CIASTO SZPINAKOWE
Przygotowanie:
Ciasto:
250 g mrożonego szpinaku
1/3 szklanki bezsmakowego oleju (użyłam olej ryżowy)
2 jajka
2 łyżki miodu lub erytrytol
2 łyżki cukru brzozowego
1,5 szklanki mąki ryzowej, pełnoziarnistej (dałam orkiszową i orzechową – takie miałam)
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
Krem:
500 ml jogurtu naturalnego gęstego, śródziemnomorski lub grecki …
150 g serka mascarpone (ten wybrałam) lub ricotty
Jako cukier puder do smaku – cukier brzozowy lub erytrytol
Do dekoracji:
1 mango
Przygotowanie:
Ciasto jest smaczną i ciekawą propozycją na wszelkiego rodzaju wydarzenia towarzyskie.
Przygotowujemy ciasto: szpinak rozmrażamy i odciskamy z nadmiaru wody. Jajka myjemy, białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Podczas ubijania dodajemy cukier brzozowy. Kiedy piana będzie już ubita dodajemy po 1 żółtku, a następnie olej, miód i szpinak.
Następnie wsypujemy mąkę wymieszaną z sodą i mieszamy chwilę do połączenia składników. Ciasto przelewamy do wysmarowanej oliwą blaszki i pieczemy ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni. Stopień upieczenia sprawdzamy patyczkiem, który po wyjęciu z ciasta powinien być suchy. W międzyczasie robimy krem: ubijamy jogurt, aby łatwo się ubijał powinien być świeży i schłodzony. Pod koniec ubijania dodajemy cukier brzozowy – jako cukier puder do poziomu słodkości odpowiedniego dla siebie – np. 2 łyżeczki. Jogurt mieszamy z mascarpone i chwilę miksujemy, aż masa będzie gładka. Ciasto po upieczeniu i ostudzeniu przekrawamy na pół. Łatwiej będzie nam to zrobić za pomocą nitki. Kremem smarujemy dolną część ciasta i jego wierzch.
Dekorujemy kiwi i mango pokrojonymi w kostkę
Ciasto kasztanowe
Składniki: 250g mąki kasztanowej (z kasztanów jadalnych -ALMA), 150ml wody, 120g pokrojonych orzechów włoskich, łyżeczka oliwy do wysmarowanie formy, 2-3 gałązki świeżego rozmarynu, łyżka miodu.
Przygotowanie: mąkę przesiać do miski i stopniowo dolewać wodę, aby powstało miękkie, ale niezbyt rzadkie ciasto, dodać część orzechów, wymieszać, wyrobić ciasto i przelać je do formy wysmarowanej oliwą, oprószyć igłami rozmarynu, posypać pokrojonymi orzechami. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, piec ciasto około 35min. 5 minut przed końcem pieczenia posmarować ciasto miodem. Jest gotowe, gdy wierzch zaczyna pękać, wyjąć wystudzić, pokroić na małe kawałki.
Mąka kasztanowa jest lekko słodkawa, dlatego nadaje się doskonale do wszelkich dietetycznych słodkich wypieków, używana jest również do zup i sosów, mąka powstaje z mielonych kasztanów, bogata jest w minerały i witaminy B i E, polecana jest również dla osób będących na diecie bezglutenowej.