Składniki: 2 duże bataty (słodkie ziemniaki), 15-17 wypestkowanych daktyli suszonych, 80g mielonych migdałów (ponad 2/3 szklanki), 100g mąki ryżowej (około ¾ szklanki), 3 łyżki surowego kakao w proszku, 3 łyżki miodu lub syropu klonowego, szczypta soli himalajskiej.
Przygotowanie: obieramy bataty (ja robię to po ugotowaniu), kroimy na kawałki i gotujemy na parze około 20 minut, aż zmiękną. Kiedy będą już bardzo miękkie i zaczną się rozpadać wkładamy do blendera wraz z daktylami i migdałami, miksujemy na gładką kremową masę. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, a następnie dodajemy do nich masę z batatów, migdałów i daktyli, dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do temp 180 stopni z termo obiegiem. Wkładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 25-30 minut ( sprawdzamy, może 10 – 15 min dłużej, jeśli jest więcej masy, wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystygnięcia, brownie potrzebuje czasu, aby zastygnąć! Dobra rada: jeśli nie mamy surowego kakao w proszku (BIO) możemy użyć zwykłego kakao, ale należy podwoić jego ilość. Jeśli uważamy, ze masa jest zbyt rzadka dodajemy 1-2 łyżki chia.
Brownie z batatów – NAJSMACZNIEJSZE NA ŚWIECIE!
Składniki: 2 duże bataty (słodkie ziemniaki), 15 wypestkowanych daktyli suszonych, 80g mielonych migdałów (ponad 2/3 szklanki), 100g mąki ryżowej lub gryczanej (około ¾ szklanki), 4 łyżki surowego kakao w proszku, 3 łyżki miodu lub syropu klonowego, szczypta soli himalajskiej.
Przygotowanie: obieramy bataty (ja robię to po ugotowaniu), kroimy na kawałki i gotujemy na parze około 20 minut, aż zmiękną. Kiedy będą już bardzo miękkie i zaczną się rozpadać wkładamy do blendera wraz z daktylami, miksujemy na gładką kremową masę. Pozostałe składniki umieszczamy w misce, a następnie dodajemy do nich masę z batatów i daktyli, dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do temp 180 stopni/160 z termo obiegiem. Wkładamy masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy 25-30 minut, wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy do wystygnięcia, brownie potrzebuje czasu, aby zastygnąć! Dobra rada: jeśli nie mamy surowego kakao w proszku (BIO) możemy użyć zwykłego kakao, ale należy podwoić jego ilość.