Dieta seniora

– 42% seniorów ma nadwagę,

– 5% cierpi z tytułu otyłości,

– 2 na 3 z nich nie uprawia żadnego rekreacyjnego sportu,

– jeden na trzech wykazuje już pewne formy niepełnosprawności,

– liczna grupa seniorów jest społecznie izolowana…

Powyższe fakty mają wyraźny wpływ na ich ogólny stan zdrowia, kondycję fizyczną i psychiczną, a nawet zwiększają prawdopodobieństwo wystąpienia chorób cywilizacyjnych – nadciśnienia tętniczego, udarów, zawałów, cukrzycy oraz chorób nowotworowych.

Dieta Seniora – lekkostrawna

– zmniejszona odporność na czynniki chorobowe,

– osłabiona aktywność ukł. nerwowego,

– niskie nawodnienie organizmu,

– obniżone wydzielanie śliny,

– utrudnione połykanie,

– ubytki uzębienia, zaburzone gryzienie, połykanie

– zmiany w przewodzie pokarmowym

– obniżone bodźce smakowe,

– zanik węchu,

– monotonia żywieniowa

– zmniejsza się zapotrzebowanie energetyczne organizmu,

– spowalnia się tempo metabolizmu,

– zmniejsza się aktywność fizyczna,

– wzrasta masa ciała,

– zrasta ilość tkanki tłuszczowej,

– zmniejszenie masy mięśniowej,

– zbyt niskie spożycie ryb, olejów roślinnych, ziaren, pestek,

– niskie spożycie pełnowartościowych białek (chude mięsa, ryby, nabiał)

– zalecane spożycie błonnika na poziomie 20-40g dziennie

– zbyt mało kasz: jaglanej, gryczanej, ryżu brązowego, pełnoziarnistego

 pieczywa,

Niedobory w Diecie

Witamin: A, C, E, które chronią przed wolnymi   rodnikami, chorobami układu krążenia, nowotworowymi, zaćmą, degradacją mózgu, zapobiegają zakażeniom przewodu pokarmowego, dróg moczowych, wzmacniają układ immunologiczny,

Witamina A: tłuszcze rybie, tran, wątroba, żółtka jaj, masło, śmietana, sery, mleko, jogurty, kefiry, warzywa i owoce o żółtej i pomarańczowej barwie: marchew, dynia, morele, brzoskwinie, fasolka szparagowa,  a także groszek zielony, koperek, brokuły, brukselka, cykoria, strączkowe.

Witamina C: owoce dzikiej róży, jagodowe, cytrusowe, pietruszka nać, kapustne, papryka, pomidory, ziemniaki, chrzan, morele suszone, wątroba.

Witamina E: oleje roślinne, kiełki, zarodki pszenicy,  produkty zbożowe gruboziarniste, warzywa liściaste, pietruszka, szpinak, sałata, a także żółtko jaj,  masło, przetwory mleczne

Niedobory w Diecie

Witamina  D – właściwości przeciwkrzywicze, syntetyzowana jest pod wpływem promieni słonecznych, niezbędna dla funkcjonowania układu kostnego, wzmaga przyswajanie wapnia i fosforanów, , niezbędna w transporcie wapnia do komórek, jest odpowiedzialna za stan mineralizacji tkanki kostnej, zwiększa odporność. Niedobór: u dzieci – krzywica, u ciężarnych i karmiących – odwapnienie, u seniorów – osteoporozę, zrzeszotnienie, zaburza przyswajanie wapnia. Źródło: jaja, masło, ser, mleko, tłuszcze rybie,  wątroba, drożdże.

Kwas Foliowy– zapewnia właściwe krwi otworzenie oraz rozwój komórek ustrojowych. Niedobór prowadzi do niedokrwistości, anemii, zmian w układzie nerwowym, niebezpieczny dla płodu. Występuje w : warzywach liściastych- sałata, szpinak, jarmuż, nać pietruszki, brokuły,  owoce cytrusowe, drożdże, wątroba, mięso, pełne ziarna zbóż, kefir, żółte sery, rośliny strączkowe.

Niedobory wody

Woda stanowi 70-80% masy ciała. Jej ilość zależy od wieku, płci, zawartości tłuszczu. Organizm dzieci i osób młodych ma więcej wody, osób starszych, kobiet i otyłych, które mają więcej tkanki tłuszczowej, zawiera mniej wody. Ubytek wody do 20% prowadzi do zgonu. Woda występuje we wszystkich tkankach, we krwi 80%, w mięśniach 73%, w tkance tłuszczowej 25%, w kościach 10%.

Rola wody w organizmie

– bardzo dobry rozpuszczalnik dla różnych związków chemicznych

– środek transportu – rozprowadza składniki organiczne i nieorganiczne po całym organizmie na zasadzie transportu biernego i czynnego,

– niezbędna dla procesów przemiany materii

– usuwa z organizmu produkty toksyczne,

– wspomaga trawienie, ułatwia przesuwanie się masy kałowej,

– reguluje ciepłotę ciała

Najlepsze źródła: napoje, soki, herbaty, świeże owoce, warzywa liściaste, kapustne.

Niedobory wody w organizmie

– zmniejszone pragnienie, zapominanie o przyjmowaniu płynów,

– zwiększona potliwość,

– zmniejszona sprawność nerek,

Najważniejsze zasady zdrowej diety seniora:

– duża ilość przyjmowanych płynów, aby nie dopuścić do odwodnienia organizmu: woda, herbata, soki warzywne, owocowe, kompoty, zupy, jogurty naturalne, kefir, mleko – łącznie około 2 litrów,

– spożywanie 4-5 posiłków w ciągu dnia o stałych porach, nie powinno się opuszczać posiłków,

– należy zwiększyć w diecie spożycie wapnia do 1100mg, najlepsze źródło wapnia to: produkty mleczne, przetwory rybne, wzbogacone w wapń napoje sojowe, chude mięsa,

– powinno się zadbać o dawkę witaminy D – przebywanie na słońcu i świeżym powietrzu, a w pożywieniu witamina D występuje: w rybach – śledzie, makrela, szproty, tuńczyk, dorsz, w mleku, maśle, w niedoborach lekarz powinien zalecić suplementację.

Zasady Zdrowej Diety

wzbogacić jadłospis o antyoksydanty: witaminę C, E, beta-karoten, które wzmacniają odporność organizmu, chronią przed miażdżycą, a nawet chorobami nowotworowymi, witamina E zapobiega także zmianom  zwyrodnieniowym i  stanom zapalnym, a znajdziemy je w : w świeżych warzywach, owocach, sokach samodzielne wyciskanych, w oliwie, maśle, orzechach, pestkach dyni, moreli, ziarnach słonecznika,

– spożywać potrawy wysokobiałkowe nawet 2 x dziennie: jaja, twarogi, jogurty, kefiry, mleko, mięsa drobiowe, ryby, soczewica, cieciorka,

uwzględnić należy porcję błonnika pokarmowego, aby zapobiegać często występującym zaparciom i wspomóc perystaltykę jelit,

– posiłki muszą być urozmaicone i estetycznie podane, co ma znaczenie w pobudzeniu osłabionego apatytu.

Zasady Zdrowej Diety

– potrawy smażone i ciężkostrawne nadmiernie przeciążają przewód pokarmowy, warto wprowadzić delikatniejsze techniki kulinarne i przygotowywać posiłki na parze, w foli, w piekarniku, dusić, blanszować, aby w trakcie przygotowywania tracić jak najmniej wartości odżywczych,

– przetwory owocowe, słodkie, wypieki, słodycze, powinny być spożywane z umiarem ze względu na obniżoną tolerancję glukozy, nadwagę, choroby przeciążeniowe,

– obowiązkowa systematyczna aktywność fizyczna o umiarkowanej intensywności, która pozytywnie wpływa na wszystkie tkanki i narządy organizmu, warunkuje zachowanie dobrego zdrowia, kondycji, właściwej masy ciała, a także wspaniałego samopoczucia, pomaga niwelować stany stresowe i depresyjne, uczy relaksacji.

Przykładowe menu:

Śniadanie: płatki owsiane lub orkiszowe, łyżka suszonej żurawiny, 2 śliwki suszone, mleko lub jogurt, herbata,

II Śniadanie: pieczywo graham, masło, plaster szynki drobiowej, jajko „w koszulce”, papryka czerwona, natka, woda z cytryną i miodem lub herbata,

Obiad: miseczka barszczu czerwonego z grubo pokrojonymi burakami, ziemniak z wody, dwa pulpety drobiowe, surówka z marchwi, kompot.

Podwieczorek: ciasto marchewkowe lub drożdżówka (wyrób własny), herbata imbirowa (świeży korzeń imbiru – 2 cm, zalać wrzątkiem, wkroić kilka plastrów cytryny, pomarańczy, dodać dwa goździki, zaparzyć),

Kolacja: cukinia faszerowana warzywami, przecinamy cukinię, należy wydrążyć miąższ, pokroić warzywa: paprykę, pieczarki, pomidory…) połączyć składniki, doprawić do smaku, całość przygotować w piekarniku, na parze, w brytfannie,  herbata, woda, kompot…

Równowaga kwasowo-zasadowa

Podstawowym warunkiem prawidłowego przebiegu procesów życiowych jest stałość stężenia jonów wodorowych (pH). U zdrowych osób wynosi średnio 7,4. Jeśli cyfra pH jest mniejsza, to kwasowość jest większa.

Produkty zakwaszające: jaja, mięsa, wędliny, sery, tłuszcze, słodycze, produkty przetworzone. Produkty alkalizujące: mleko, przetwory mleczne, kasza jaglana, warzywa, owoce.

Dla zachowania równowagi kwasowo-zasadowej posiłki należy planować tak, aby znajdowały się w nich produkty zarówno o charakterze zakwaszającym, jak i alkalizującym.

Równowaga kwasowo-zasadowa

Podstawa to wypijanie ok.  2,5 litra wody mineralnej (niskosodowej) dziennie.  Można dodatkowo pić zioła oczyszczające, takie jak pokrzywa, skrzyp, mięta, albo zieloną i czerwoną herbatę. Do wody można dodać sok z cytryny, która mimo swojego kwaśnego smaku ma właściwości zasadotwórcze.

W diecie odkwaszającej należy się skierować spożywaniem dużej ilości owoców i warzyw, szczególnie świeżych, w postaci surówek lub świeżo wciskanych soków.  Najlepiej spożywać w dużej ilości warzywa czerwone (marchewka, buraki, dynia, papryka) i zielone (cukinia, por, seler naciowy, brukselka, kapusta, brokuł, seler naciowy, ogórek, pietruszka, fasolka szparagowa). Najbardziej skuteczne jest spożywanie tych produktów w formie soków buraczano-marchwiowych lub zmiksowanych mieszanek innych warzyw i owoców – to one neutralizują nadmiar kwaśnych produktów przemiany materii, wszystko przyprawiamy ziołami, zieleniną, solą himalajską.

Równowaga kwasowo-zasadowa

Podstawą naszego jadłospisu powinna być w dużej ilości kasza jaglana, najlepiej gotowana z owocami i warzywami. Ma ona silne właściwości zasadotwórcze, ociepla organizm i wspomaga trawienie. Kasza jaglana jest także wskazana dla osób z problemami jelitowymi, a także związanymi  trzustką i wątrobą, wspomaga nas też w przeziębieniu, ponieważ bierze udział w usuwaniu śluzu z dróg oddechowych.

Do diety warto  wprowadzić oleje roślinne tłoczone na zimno (lniany, rzepakowy, z wiesiołka).