Bakłażan w kuchni

Ma unikatowy, właściwy tylko jemu czarnofioletowy kolor. W mojej kuchni pełni ważną rolę. Świetnie komponuje się z pomidorami, papryką i strączkami, a także z ziołami i czosnkiem, które doskonale podkreślają jego smak. Bakłażan jest dla Włochów, niczym ziemniak dla Polaków, to główny składnik zapiekanek, sałatek, past, kotletów i różnych pysznych smarowideł, posiada miąższ o wyjątkowej strukturze. By podkreślić jego smak, koniecznie należy polać go dużą ilością dobrej gatunkowo oliwy, taki mariaż musi skończyć się kulinarnym sukcesem. Bardzo często podajemy do bakłażanowych dań wyrazisty parmezan, ale pasuje do niego też mozzarella. Sycylijską specjalnością jest caponata – to potrawa z bakłażana i soczystych pomidorów, z dodatkiem selera naciowego, oliwek i kaparów. Popularne są również roladki z bakłażana, pulpeciki i pasty kanapkowe. Bakłażany robią furorę również w polskiej kuchni. Są wyśmienite w smaku i mają dobroczynny wpływ na zdrowie. Nie może ich zabraknąć w diecie cukrzyków, osób z wysokim ciśnieniem i dbających o smukłą sylwetką. Bakłażany są bogate w błonnik, witaminy C, A i witaminy z grupy B. To także źródło niezbędnych pierwiastków takich jak wapń, żelazo, fosfor i potas. Świeży bakłażan zawiera około 90% wody, niewiele białka, tłuszczu i tylko 2 % cukrów. Jest niskokaloryczny co  doceniają osobom odchudzające się. Najważniejszą zaletą bakłażan są właściwości odtruwające. Dieta bogata w bakłażany zalecana jest  po kuracji antybiotykowej. Udowodniono także, że warzywo obniża poziom cholesterolu, przez co zapobiega miażdżycy tętnic i chorobom układu sercowo-naczyniowego. Bakłażan działa wykrztuśnie, korzystnie wpływa na układ kostny i moczowy oraz poprawia przemianę materii. Według wielu warzywo leczy przypadłości wątroby. Wraz z końcem lata na straganach pojawiają się fioletowe, przypominające kształtem cukinie, warzywa. To bakłażany czyli gruszki miłosne. Są bardzo popularna w kuchni śródziemnomorskiej. To dzięki swoim smakowym i zdrowotnym walorom tak dobrze zadomowiła się w diecie Południowców, która słynie ze swojego dobroczynnego działania na organizm. Dania z bakłażan przywędrowały również na polskie stoły. Można z nich przygotować wiele potraw, zarówno na ciepło jaki i na zimno. Najpopularniejsze są  makarony,  roladki, placki i  zupy. Wybornie smakują faszerowane bakłażany z grilla. Do jedzenia nadają się tylko dojrzałe bakłażany. Warzywo musi być w miarę miękkie, skórka  powinna być błyszcząca, gładka i bez plam oraz  narośli.

Pasta z bakłażana

Skład: 2 bakłażany, 2 łyżeczki sera feta + do dekoracji, ząbek czosnku, garść listków bazylii, sól, pieprz, 30 ml oliwy. Przygotowanie: bakłażany myjemy, osuszamy i przekrawamy na pół. Przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem, pieczemy około 30 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku. Za pomocą łyżeczki wyjmujemy z bakłażana miąższ, przekładamy go na sitko, aby odsączyć nadmiar soku. Odsączony miąższ bakłażana, fetę i obrany czosnek, bazylię, sól, pieprz i oliwę wkładamy do blendera i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Pastę odstawiamy na koło godzinę.

Sałata z bakłażanem i fetą

Składniki: 2 bakłażany, 12 pomidorków koktajlowych, 150 g fety, 6 plasterków szynki parmeńskiej, 1 czerwona sałata strzępiasta,  kilka listków świeżej bazylii,

oliwa,  sól, pieprz. Przygotowanie: bakłażany grillujemy w mocno rozgrzanym piekarniku. Pomidorki również grillujemy w całości, ale krócej, tak by zachowały swój kształt. Fetę kruszymy. Wszystkie składniki układamy na talerzu razem z sałatą, posypujemy porwanymi liśćmi bazylii, skrapiamy oliwą i doprawiamy do smaku.

Bakłażan z imbirem i chilli

Składniki: 1 bakłażan, 3 łyżki oliwy, 2 ząbki czosnku, 2cm imbiru, 1 papryczka chilli. Przygotowanie: bakłażana kroimy w cienkie podłużne plastry. W woku na oleju podsmażamy przez minutę posiekany czosnek, imbir i chilli. Wrzucamy bakłażana i smażymy, mieszając  i dociskając do ścian woka.

Bakłażan z kminem rzymskim i orzechami włoskimi

Składniki: 1 bakłażan pokrojony w plastry i zasypany solą na 20 minut, 1 cebula,  2 ząbki czosnku, 1 papryka czerwona pokrojona w słupki,  250 g pieczarek pokrojonych na mniejsze kawałki, 1 łyżeczka suszonych pomidorów w przyprawie, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku,  100 g orzechów włoskich,  2 łyżki sosu sojowego, 1/2 szklanki passaty pomidorowej, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżka oliwy – użyłam cytrynowej, ale może być dowolna. Przygotowanie: czosnek i cebulę drobno posiekaj i podsmaż na łyżce oliwy. Bakłażana obmywamy z soli i kroimy w cienkie paseczki. Układamy  na patelni wraz z czerwoną papryką. Mieszamy, dodajemy sos sojowy i resztę przypraw. Dusimy pod przykryciem około 5 minut. Następnie dodajemy pieczarki i passatę pomidorową. Jeśli jest za mało płynu,  dodajemy trochę wody. Dusimy pod przykryciem kolejne kilka minut. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy limonkę, szczypiorek, doprawiamy do  smaku i na  koniec dekorujemy orzechami.

Gulasz z ciecierzycy z okrą i bakłażanem

Składniki: 2 cebule, 2 łyżki klarowanego masła, 2 łyżeczki proszku garam masala lub curry, 1 średniej wielkości bakłażan, 1 puszka ciecierzycy, 400 ml purée pomidorowego, 1 puszka okry, sól, chilli, garść siekanej świeżej mięty, 1/2 szklanki naturalnego jogurtu. Przygotowanie: cebule kroimy w plasterki i przesmażamy na maśle. Dodajemy curry i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i odsączoną z zalewy ciecierzycę. Smażymy, mieszając, kilka minut, zalewamy purée pomidorowym i dusimy pod przykryciem, aż bakłażan będzie miękki. Na koniec dodajemy okrę (odsączoną z zalewy), mieszamy, gotujemy bez przykrycia jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą, chilli i miętą. Potrawę można udekorować jogurtem. Podajemy ją z ryżem przygotowanym w następujący sposób: do odmierzonej szklanki ryżu basmati dodajemy podczas gotowania kopiastą łyżeczkę kurkumy. W woku na niewielkiej ilości tłuszczu prażymy łyżeczkę ziaren czarnej gorczycy, kiedy zaczną pękać, dodajemy odcedzony ryż, mieszamy i skrapiamy sokiem z 1 cytryny.