Energia w płynie

Moda na miksowanie trwa w najlepsze, rozprzestrzeniła się na całym świecie, a szczególnie w Polsce popularyzacja ruchów zdrowego odżywiania jest odpowiedzią na trwający do dziś smoothie – szał. Owocowe i warzywne koktajle stały się symbolem zdrowia, pięknej zgrabnej sylwetki, lekkości i świadomości zbilansowanej, zrównoważonej diety, dzięki czemu opanowały niemalże wszystkie kraje. Są proste w przygotowaniu, stanowią skarbnicę witamin i minerałów oraz energii pochodzącej z kompozycji smakowych i odpowiednio dobranych składników. Zatem nic dziwnego, ze fanów smoothie przybywa z dnia na dzień, chętnie zaprzyjaźniliśmy się z blenderami i mikserami, chętnie przygotowujemy i spożywamy posiłki w postaci płynnej, a  zarazem bardzo zdrowej. Jednak to, co wydaje się na pozór proste, także rządzi się swoimi prawami, bowiem nie wszystko powinniśmy ze sobą miksować, należy odpowiednio dobrać recepturę naszego napoju. Niektóre zestawienia są mniej trafne, niektórych należy unikać, a jeszcze inne powinny stać się codziennym rytuałem. Warto pamiętać o kilku zasadach:

  1. Proszę nie dodawać cukru, gdyż owoce zawierają naturalne cukry, które w procesie blendowania jeszcze mocniej uwydatniają ich słodycz,
  2. Nabiał i białko w proszku nie zawsze pasują do warzyw i owoców, to bardzo często droga do wzdęć i utrudnionego trawienia, wart zatem dodać mleko roślinne, kokosowe, migdałowe, orkiszowe, ryżowe, owsiane,
  3. Jeśli chcemy dostarczyć więcej protein możemy dodać orzechy, pestki słonecznika, masło orzechowe, tofu,
  4. Im prościej, tym lepiej – do blendera można wrzucać niemal wszystko, jednak przesada nie jest wskazana, warto zdecydować się na 3-4 składniki, które wylądują w naszym koktajlu,
  5. Wybieramy dobrej jakości składniki, najlepiej z ekologicznych upraw lub od sprawdzonych dostawców,
  6. Zielone smoothie jest najzdrowsze, chlorofil, który znajduje się w zielonych roślinach jest najlepszym uzupełnieniem tego, czego potrzebuje nasz organizm, dlatego w naszym koktajlu nie powinno zabraknąć: szpinaku, jarmużu, rukwi wodnej, zielonych warzyw, czy spiruliny i młodego jęczmienia,
  7. Zatrzymaj kolor, by nasz napój nie stracił pięknego koloru i dłużej został świeży, wystarczy dodać soku z cytryny lub kawałki limonki,
  8. Przyprawy to również dobry pomysł: imbir, cynamon, kardamon, kurkuma, chili – to świetne dodatki wspierające i przyspieszające trawienie oraz przemiany metaboliczne organizmu,
  9. Smaczne dodatki: orzechy, pestki, suszone owoce, warto dodawać, warto je przed zmiksowaniem nieco namoczyć, a pestki lekko uprażyć na suchej patelni,
  10. Zdrowe tłuszcze jako dodatek, by na dłużej pozostać sytym i dodać sobie energii, warto uzupełnić składniki koktajlu o zdrowe tłuszcze: siemię lniane lub konopne, olej kokosowy, masło orzechowe, czy migdałowe, bądź nasiona chia.

Cytrusowe smoothie: duża pomarańcza, czerwony grejpfrut, ½ szklanki mleczka kokosowego, łyżka nasion chia, łyżka wiórków kokosowych.

Zielono mi: 150g listków szpinaku, pomarańcz, banan, ½ szklanki wody.

Truskawkowe smakołyki: szklanka mrożonych truskawek, 2 łyżki otrąb, łyżka soku z cytryny, jogurt naturalny lub mleko ryżowe.

Szejk na lepsze trawienie: 2 łyżki płatków żytnich, łyżka siemienia lnianego, 2 krążki świeżego ananasa, pomarańcza, ½ szklanki wody.

Zielona jaglanka: 3-4 łyżki płatków jaglanych, garść szpinaku, 2 gruszki, 1cm imbiru, szklanka mleka ryżowego lub owsianego.

Ekspresowe śniadanie: 2 łyżki płatków orkiszowych, dojrzały banan, szklanka mleka roślinnego, szczypta cynamonu.

Jarmuż z tropikalną nutą: 2 garści porwanych listków jarmużu, bez łodyżek, 2 krążki świeżego ananasa, pomarańcza, ½ szklanki wody.

Lunchowo: ½ główki sałaty rzymskiej, dojrzały banan, ½ mango, ½ szklanki wody.

Orzeźwienie: duża garść natki pietruszki, dwa jabłka bez gniazd nasiennych, ½ cytryny, 2/3 szklanki wody.

Idealny duet: 4-5 lisków mięty, 2-3 gruszki, 2-3 liście sałaty, 150ml wody.

Świeżość: garść świeżych listków bazylii, 1 ogórek długi lub 4-5 gruntowych, dojrzałe mango, 100ml wody.

Kapuściany koktajl: 3 liście kapusty włoskiej, 2-3 jabłka, ½ cytryny, 150ml wody.

Pogromca tkanki tłuszczowej: szklanka mrożonego zielonego groszku, łyżka oleju kokosowego, gruszka, plaster ananasa, szklanka wody lub wody kokosowej.