Co roku w miesiącu marcu warto zrobić sobie kilkudniowy zielony detoks, bowiem nie ma nic lepszego na przełamanie wiosennego przesilenia, jak oczyszczenie organizmu po okresie zimowym. Czy można rozpoznać, że nasz organizm domaga się oczyszczenia? Objawów jest sporo i zazwyczaj jednocześnie występuje przynajmniej kilka z nich: przewlekłe zmęczenie, senność, bądź nie wysypiamy się mimo kilku godzin snu, pojawiają się problemy z trawieniem, odczuwamy nudności, wzdęcia, zaparcia lub objawy zespołu jelita drażliwego, bolą mięśnie lub stawy, często „bez powodu”, boli głowa lub pocimy się w nocy, dokuczają alergie, zauważalnie zatrzymuje się woda w organizmie, nasza skóra jest matowa, sucha, czasami swędzi, pojawiają się wypryski lub wysypka, włosy tracą blask i szybko się przetłuszczają, mamy opuchnięte i podkrążone oczy, zaznaczają się zmiany cellulitowe, miewamy zmienne nastroje, częściej odczuwamy przygnębienie, niepokój lub silny stres, pojawiają się stany zapalne oczu. A te wymienione objawy to ewidentnie wynik zakwaszenia organizmu. Należy pamiętać, iż najlepiej funkcjonujemy przy pH krwi o wartości 7,3. Zatem na przedwiośniu warto sobie zaserwować parodniowy zielony detoks, a nasz organizm otrzyma nie tylko wielką skondensowaną dawkę witamin i minerałów, ale i odpoczynek od trawienia ciężkich wysokokalorycznych posiłków, odwdzięczy się za to zwiększoną energią i entuzjazmem życiowym, czyli bardzo cennym towarem deficytowym na przełomie zimy i wiosny. Które zatem produkty warto włączyć do codziennej diety, aby oczyścić i odkwasić organizm? W alkalizującej diecie nie powinno zabraknąć: warzyw korzennych (marchew, buraki, brukiew, chrzan), warzyw kapustnych (brokuły, kapusta, kalafior, brukselka), zielonych warzyw liściastych (szpinak, jarmuż, rukiew wodna, sałata, boćwina), czosnku (wspomaga odporność i oczyszczanie wątroby), papryki (silne właściwości przeciwbakteryjne) i cytryn (wspomagają oczyszczanie organizmu). A zabrać się do procesu oczyszczania należy właśnie w okresie wiosennym, w okresie umiarkowanego wysiłku, zarówno intelektualnego, jak i fizycznego, gdyż proces oczyszczania i wydalania toksyn wiąże się z osłabieniem organizmu. Niewskazane jest też prowadzenie detoksu w trakcie specjalistycznego leczenia lub zaraz po zakończonej infekcji, po przeziębieniu, przebytej grypie czy zatruciu pokarmowym.
Na tydzień przed kuracją należy ograniczyć kawę, alkohol i zmniejszyć spożywanie cukru. W czasie diety niewskazane jest spożywanie: mięsa, pszenicy, nabiału, alkoholu, kawy, soli, cukru. A jak działa proces detoksykacji? Przebiega on głównie w wątrobie, a organami pośredniczącymi są skóra, jelita, płuca i nerki. W wątrobie toksyny podlegają reakcjom chemicznym i enzymatycznym. Aby oczyszczanie zachodziło w sposób prawidłowy, niezbędne jest dostarczenie kilku składników odżywczych: aminokwasów włącznie z glutationem, flawonoidów, witamin: B2, B3, B12, fosfolipidów. Kolejnym elementem detoksykacji jest neutralizacja wolnych rodników. Do tego potrzebne są antyoksydanty zawarte m.in. w warzywach i owocach. Niezbędne jest też wypijanie dużych ilości wody i spożywanie produktów o wysokiej zawartości błonnika pokarmowego. Obecnie modne są naturalne „wspomagacze”, które wykazują właściwości oczyszczające. Aby przyniosły zamierzony skutek, muszą być jednak umiejętnie wkomponowane w całość diety. Do substancji skutecznie wspomagających detoks należą: jagody goi, acai, sok z cytryny, sok z kiszonej kapusty i zyskująca coraz większą sławę zielona kawa, młody jęczmień oraz szałwia hiszpańska, czyli ziarno chia, a także niesamowita roślina, która przez Światową Organizację Zdrowia została uznana za roślinę o najwyższej gęstości energetycznej, czyli rukiew wodna, która wzmacnia i oczyszcza krew, poprawia trawienie, zwiększa wydzielanie żółci i działa nawilżająco na płuca i gardło, nie sposób pominąć także innych właściwości leczniczych, czyli skutecznego hamowania rozrostu komórek nowotworowych. A zielona kawa również działa energetyzująco, silnie przeciwutleniająco, co sprzyja efektywnemu oczyszczaniu, a dominującym przeciwutleniaczem jest w niej kwas chlorogenowy. Zielona kawa przyspiesza przemianę materii i wspomaga pracę nerek, dzięki czemu jest sprzymierzeńcem wymiatania toksyn z naszego organizmu. Jednak z uwagi na małą liczbą badań potwierdzających skuteczność działania tego napoju, nie należy przypisywać jej spektakularnego działania. Może wspomóc i odchudzanie, i oczyszczanie, jednak nie zastąpi racjonalnej diety redukcyjnej oraz oczyszczenia organizmu poprzedzonego odpowiednim przygotowaniem dietetycznym. Owoce goi działają tonizująco na organizm, stanowią bogate źródło aminokwasów, specyficznych związków wspomagających pracę układu odpornościowego oraz witamin C i E, a także z grupy B. Z uwagi na obecność w tych jagodach karotenoidów są skuteczne podczas odtruwania wątroby, nawet po zatruciach metalami ciężkimi, a dzienna dawka tych owoców to 15-30 g. Młody jęczmień działa oczyszczająco, zwiększa utlenianie kwasów tłuszczowych, uzupełnia niedobory składników mineralnych, neutralizuje wolne rodniki i substancje kancerogenne, jest cennym źródłem niezbędnych aminokwasów ( 1-2 łyżeczki proszku młodego jęczmienia wymieszać w 200ml wody przegotowanej, może być miksowany z jogurtem, kefirem, jako dodatek do zupy). Najstarszym, skutecznym i najtańszym sposobem oczyszczania jest stosowanie wody z dodatkiem soku z cytryny.
Codzienne wypijanie na czczo szklanki wody z cytryną pobudza metabolizm, więc szybciej pozbędziemy się toksyn i wspomożemy odkwaszanie organizmu. Kiszona kapusta to bogate źródło witamin z grupy B i C. Sok z niej zawiera również witaminę E, P, beta-karoten, a także składniki mineralne: wapń, żelazo, potas, magnez. Działanie oczyszczające zawdzięcza bakteriom probiotycznym, które korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit, usuwając toksyny. Picie soku przyspiesza metabolizm i reguluje przemianę materii. Dodatkowo błonnik daje uczucie sytości i zapobiega zaparciom. Do sprzymierzeńców oczyszczania zaliczamy także: algi – wiążą metale ciężkie, dzięki czemu możliwe jest ich wydalenie z organizmu, ananasy – zawierają bromelainę, brokuły – stymulują wątrobę, brzoskwinie – zawierają siarkę (wymiata toksyny z organizmu), buraki – najlepiej z warzyw oczyszczają wątrobę, cebula – zawiera krzem i przeciwdziała zmęczeniu, ciecierzyca – źródło białka roślinnego i błonnika, cytryna – oczyszcza układ limfatyczny, czosnek – układ limfatyczny i oddechowy, gruszki – zawierają pomagające w detoksie pierwiastki: żelazo, wapń, magnez i mangan, imbir – oczyszcza i działa odmładzająco na układ trawienny, jabłka – chronią układ oddechowy przed toksynami, kapusta – dobrze oczyszcza krew, koper – działa moczopędnie, marchew – oczyszcza nerki, wątrobę i układ trawienny, melon – zawiera dużo potasu, który świetnie detoksykuje nerki, ogórek – zawiera dużo wody niezbędnej do oczyszczenia, pietruszka – pobudza nerki do usuwania toksyn, pomarańcze – wspomagają odporność, zawierają bioflawonoidy,.