Milakt – mleko na nietolerancję pokarmową

Najbardziej podstawowy i popularny pokarm, jakim jest mleko krowie, zawdzięcza swoją unikalną, wysoką wartość odżywczą obecności wielu cennych składników, takich jak białko, tłuszcz, cukier mleczny (laktoza) oraz witaminy i sole mineralne. Szczególnie korzystne są wzajemne, zrównoważone proporcje tych składników. Wśród różnych przetworów otrzymywanych z mleka, mleko spożywcze jest najtańszym źródłem wymienionych składników odżywczych niezbędnych w codziennej diecie zarówno dzieci, jak i dorosłych. Ze względu na swe walory prozdrowotne mleko i przetwory mleczne stanowią podstawę naszej diety i zajmują wysoką lokatę w piramidzie racjonalnego żywienia. Wartość mleka potwierdził sam Hipokrates, określając je jako najbliższe doskonałości pożywienia człowieka, aczkolwiek mogą wystąpić sytuacje, że nasz organizm okaże się mniej doskonały i w pewnych momentach może wystąpić nietolerancja mleka, a raczej wybranych jego składników. Jednym z nich jest węglowodan, – dwucukier, który nazywa się laktoza.

mleko

Węglowodany stanowią jeden z zasadniczych składników diety, a także substratów przemiany wewnątrzkomórkowej. Egzogenne wielocukry i oligocukry przed wchłonięciem z przewodu pokarmowego muszą ulec strawieniu, to znaczy wewnątrzkomórkowej przemianie w jelitach do wchłanialnych jednocukrów. Odpowiednio więc, zaburzenia przemiany wielocukrów mogą dotyczyć ich trawienia lub ich metabolizmu. Każdy z etapów trawienia, wchłaniania lub metabolizmu węglowodanów może ulegać upośledzeniu w wyniku genetycznie uwarunkowanych niedoborów odpowiednich enzymów lub niektórych hormonów i receptorów regulacyjnych, albo też nabytego uszkodzenia ich wytwarzania i działania. Niedobór laktazy jest dość często spotykany, występuje bowiem u około 20% populacji europejskiej.

Zatem, substancje wywołujące nietolerancje pokarmowe to drobne cząsteczki materii występujące w żywności, które organizm rozpoznaje jako obce i dla siebie szkodliwe.

Na przykład organizm z nietolerancją laktozy nie jest zdolny do wytwarzania enzymu zwanego laktazą, czyli nie jest zdolny do właściwego trawienia mleka i jego przetworów.

Laktoza jest to dwucukier występujący w dużych ilościach w nabiale. Przed przyswojeniem i wchłonięciem musi jednak zostać rozłożony przez znajdujący się w jelitach  specjalny enzym trawienny – laktazę.

Jej brak lub niedobór w organizmie powoduje, że nienaruszony cukier przechodzi dalej do jelita grubego i dopiero tam podlega fermentacji zapoczątkowanej przez bakterie. Niestety, nie przynosi to organizmowi potrzebnych korzyści, a w dodatku wywołuje przykre dolegliwości, takie jak wzdęcia, wymioty, bóle brzucha, przyspieszona perystaltyka i biegunki.

Szacuje się, że około 5% niemowląt i dzieci oraz około 25 – 35% osób dorosłych cierpi na nietolerancję laktozy i w związku z tym nie może pić mleka krowiego i spożywać zeń przetworów.

Nawet jeśli cierpimy na nietolerancję laktozy, nie musi to oznaczać całkowitego wyrzeczenia się nabiału ponieważ problem dotyczy tylko jednego składnika – laktozy. Zasadniczo nie ma naukowo opracowanych metod leczenia nietolerancji laktozy, jedynie profilaktyka wymagająca przestrzegania odpowiedniej diety. Dlatego właśnie Spółdzielnia Mleczarska Maćkowy opracowała nowatorską recepturę i wprowadziła na rynek tak specjalistyczny i rygorystycznie przebadany produkt jakim jest MILAKT – mleko o obniżonej zawartości laktozy, który spotkał się z szerokim poparciem ze strony instytucji żywieniowych i zdrowotnych.

Korzystne właściwości i walory zdrowotne mleka MILAKT dowodzą iż:

  1. rozłożony w mleku MILAKT cukier laktoza, powoduje, że spożywać je mogą bez obaw osoby cierpiące na nietolerancję laktozy,
  2. fakt wprowadzenia na rynek mleka MILAKT można nazwać rewolucyjnym, rozwiązuje ono bowiem poważny problem blisko 37% populacji naszego kraju, która do tej pory nie mogła spożywać mleka i produktów mlecznych – tak ważnych składników odżywczych naszego organizmu,
  3. posiada Certyfikat Jakości Q,
  4. rozłożony cukier laktoza nadaje temu mleku wyraźnie słodszy smak od tradycyjnego mleka,
  5. długi okres przydatności do spożycia zawdzięcza najwyższej jakości surowca, zastosowanej metodzie błyskawicznej sterylizacji, aseptycznemu pakowaniu w sześciowarstwowe kartony.

Badania naukowe wykazały bardzo dobrą akceptację i tolerancję mleka MILAKT o obniżonej zawartości laktozy, przez osoby u których uprzednio występowała nietolerancja ze strony układu pokarmowego. Smaczne mleko o obniżonej zawartości laktozy polecane jest nie tylko osobom z nietolerancją pokarmową, ale również dla wszystkich wielbicieli i smakoszy mleka, ponieważ MILAKT w pełni zachowuje walory odżywcze pełnowartościowego mleka.

Myślę, że trudno jest eksperymentować z własnym organizmem. Jednak spróbuj i oceń sam, czy mleko MILAKT to tak zwany strzał w dziesiątkę!