Dojrzały soczysty arbuz, listki rukoli, feta light, prażone ziarenka słonecznika, oliwki, przyprawy, sok z cytryny, oliwa – smaki lata na talerzu
Produkty:
1/2 kg arbuza
250g rukoli (użyłam mieszanki sałat z rukolą)
150 g sera feta light (żółte opakowanie)
Oliwki czarne – ok. 12-15 sztuk pokrojonych
sok z cytryny (do skropienia sałatki)
oliwa z oliwek (ja użyłam w ramach eksperymentu oleju z dzikiej róży tłoczonego na zimno – firmy OLEOFARM)
pieprz mielony, czubryca zielona do smaku.
Przygotowanie:
Z arbuza odkrawamy skórę, usuwamy pestki, a miąższ kroimy w kostkę. Rukolę (lub miks sałat) myjemy, osuszamy i łączymy z arbuzem. Dodajemy ser feta pokrojony w kostkę oraz pokrojone oliwki. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy pieprzem oraz czubrycą. Sałatkę można posypać ziarnami słonecznika uprażonymi na suchej patelni – pyszna sałatka na upalne dni!
Sałatka Caprese
Sałatka Caprese to również kulinarne szaleństwo z kuchni włoskiej, która charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw, przede wszystkim pomidorów, cukinii, bakłażanów, oliwek oraz różnorodnością przypraw, takich jak: oregano, bazylia, rozmaryn, estragon, jak również różnorodnością niewielkich ilości przeróżnych gatunków serów: parmezan, mozzarella, ricotta.
Sałatka Caprese bardzo ładnie prezentuje się na talerzu, jest prosta do zrobienia. Może być podana jako przystawka. A przede wszystkim wspaniale smakuje!
Przygotowanie – porcja dla 3 osób:
3 duże pomidory
2 kulki sera mozzarella light
listki świeżej bazylii, oliwa z oliwek, olej z pestek dyni (odrobina do smaku) sok z cytryny, pieprz, czubryca
Przygotowanie:
Świeże pomidory lub pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i układamy na talerzu. Mozzarellę light osączamy, kroimy w plasterki i układamy na pomidorach. Sałatkę polewamy sosem z oliwy, cytryny, przypraw i dekorujemy listkami bazylii.
Pyszności