Na wigilijnym stole nie może brakować ryby, bowiem ryba to najstarszy chrześcijański symbol.
Nic więc dziwnego, że ryby – nie tylko karp i śledź należą do najważniejszych wigilijnych potraw! Zalety ryb jako zdrowej żywności nie zawsze były doceniane. Najnowsze badania potwierdzają znaczenie ryb w zapobieganiu wielu chorób związanych z układem sercowo naczyniowym i …nie tylko.
Ryby zawierają wiele ważnych substancji odżywczych, głównie białka bardzo dobrze przyswajalnego przez organizm i właśnie dlatego powinny być głównym składnikiem prawidłowo zbilansowanej diety. Zaledwie 100 – gramowa porcja ryby dostarcza od 1/3 do ½ dziennego zapotrzebowania na białko. Większość ryb jest także bardzo dobrym źródłem witaminy B 12, niezbędnej do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz jodu potrzebnego do skutecznego funkcjonowania tarczycy. Tłuste ryby, takie jak łosoś czy śledź, mają więcej kilokalorii niż ryby o białym mięsie.
W przeciwieństwie do tłuszczów zwierzęcych, zawierających dużo nasyconych kwasów tłuszczowych, oleje rybne, w których przeważają kwasy nienasycone przynoszą organizmowi wiele korzyści. Badania wykazały, że osoby, które spożywają tłuste ryby przynajmniej 2 razy w tygodniu SA mniej zagrożone zawałami serca i rzadziej zapadają na choroby wieńcowe serca.
OMEGA – 3. Eksperci są zdania, że kwasy tłuszczowe omega -3 znajdujące się w rybach chronią przed chorobami układu sercowo – naczyniowego, zmniejszają zagrożenie zakrzepicą, obniżają poziom „złego cholesterolu”, łagodzą niektóre objawy łuszczycy, kwasy te również są niezbędne do prawidłowego rozwoju narządu wzroku oraz mózgu. Dlatego właśnie polecane są również kobietom ciężarnym.
Maria Fall-Ławryniuk – dietetyk