Soki wyciskane wolnoobrotowo

Soki wyciskane wolnoobrotowo są najbardziej wartościowym płynem, o jakim ciało może marzyć.

Nie trzeba być chorym, by czerpać korzyści z picia świeżo wyciskanych soków. Należy zatem potraktować to jako ubezpieczenie inwestycyjne własnego zdrowia. Wiele osób przyjmuje systematycznie suplementy witaminowe, a także minerały, w tym również przeróżnego rodzaju „zielone proszki”, czy mikstury z egzotycznych owoców niewiadomego pochodzenia, włączenie tych składników do codziennego jadłospisu to z pewnością doskonały pomysł i można to przyrównać do rangi inwestycji w zdrowie, ale istnieje jeszcze lepsza polisa, a mianowicie, picie soków wyciskanych metodą wolnoobrotową, które są o wiele lepszym źródłem naturalnych witamin, minerałów i enzymów, bowiem żaden super suplement, nie dostarczy takiej wartości odżywczej, jaka jest obecna w świeżo wyciśniętych sokach. Forma płynna, uzyskiwana poprzez miażdżenie, czy wyciskanie świeżych warzyw i owoców pozwala spożywać je w naprawdę dużych ilościach, a soki są nie tylko bardzo smaczne, ale także dobrze przyswajane przez organizm. Poza tym dostarczają energii, gwarantują zdrowy pełnowartościowy posiłek, oczyszczają organizm z toksyn, wzmacniają układ odpornościowy, pomagają pozbyć się nadmiernych kilogramów, to również jeden z najzdrowszych nawyków żywieniowych, który może pomóc w walce z różnymi dolegliwościami.

Przygotowując się do podjęcia diety sokowej, oczyszczającej organizm, wzmacniającej odporność, przyspieszającej przemiany metaboliczne należy w taki sposób komponować skład poszczególnych kompozycji, aby uwzględnić pory dnia i odpowiadające im potrzeby pokarmowe. Chodzi o lekkie odżywcze soki poranne, które stymulują metabolizm i są doskonałe o poranku, następnie bardziej energetyczne – gęste, bogate w błonnik soki, które zarazem są dobrym paliwem dla naszego organizmu i swoim urozmaiconym i wartościowym składem zastępują zbilansowany posiłek, następnie pora na soki oczyszczające organizm, takie działające nieco moczopędnie, pozwalające szybciej usuwać toksyczne substancje z organizmu, wreszcie pora na soki stanowiące ochronę ogólnoustrojową, czyli soki bogate w składniki o działaniu przeciw utleniającym, przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym, które pomagają skutecznie chronić organizm przed różnymi niedoborami pokarmowymi, chorobami cywilizacyjnymi i zapobiegają odwodnieniu. Zatem, na temat soków wyciskanych wolnoobrotowo można wymienić wiele bardzo pozytywny zalet, a liczba kombinacji organoleptycznych jest nieskończona.

To również super metoda na zregenerowanie organizmu po przewlekłych chorobach, przesileniu, wyczerpaniu fizycznym, psychicznym, przetrenowaniu, przepracowaniu, w przewlekłym stresie i w stanach depresyjnych. A cała zabawa z sokami polega na tym, że zawsze wychodzi się dobrze na ich piciu, zachęcam zatem do eksperymentowania, a będziecie zaskoczeni, jak wspaniałe efekty smakowe potrafią przynieść nawet najbardziej zwariowane i dziwaczne zestawienia składników. Związki chemiczne zawarte w owocach i warzywach są kluczem do zapobiegania również wielu innym chorobom dręczącym współczesnego człowieka, w szczególności chorobom serca, oraz innym poważnym dolegliwościom, jak astma, zapalenie stawów czy różnego rodzaju alergie. Nawet osoba najbardziej zdyscyplinowana może mieć problem z uwzględnieniem w swojej codziennej diecie tak dużej ilości owoców i warzyw. Może zatem należałoby je pić? Świeżo wyciskane soki, koktajle i mrożone przekąski domowej roboty to prosty i smaczny sposób na zapewnienie dorosłym, młodzieży i dzieciom zalecanych porcji warzyw i owoców dziennie. Żywe rośliny są nośnikiem „zielonej siły”, z której ciało również może korzystać, jeśli dostarczamy mu świeżo wyciśnięte soki. Owa „siła” to naturalna cecha, która zanika w procesie przetwarzania i przechowywania owoców i warzyw. Lekarze, dietetycy, naukowcy oraz zielarze zgadzają się co do tego, że zdrowy styl życia decyduje o stanie naszego ciała i pozwala zapobiegać chorobom.

Przestrzeganie poniższych wskazówek pozwala utrzymać i przywrócić dobry stan zdrowia. A zwłaszcza soki odgrywają bardzo ważną rolę w utrzymaniu zdrowej diety, ponieważ ułatwiają spożywanie zalecanych ilości dziennych porcji warzyw i owoców. Już jedna szklanka wyciśniętego samodzielnie soku wypijanego do posiłku, czy jako posiłek, przyczynia się do usprawnienia funkcjonowania układu odpornościowego, podnosi poziom energii, wzmacnia kościec, oczyszcza skórę i obniża ryzyko wystąpienia chorób. W celu uzyskania maksymalnych korzyści warto spożywać wiele różnych soków, przyrządzonych z wykorzystaniem rozmaitych organicznych ziół, owoców i warzyw. Soki powinny stanowić element dobrze zbilansowanej, bogatej w błonnik, pełnowartościowej diety. Nasz organizm składa się z siedmiu dużych układów: krążenia (serce i naczynia krwionośne), nerwowego (mózg, rdzeń kręgowy, nerwy), wydzielania wewnętrznego (gruczoły i hormony), pokarmowego (błony śluzowe, żołądek, trzustka, jelita), mięśniowo-szkieletowego (mięśnie, kości, stawy, tkanka łączna), oddechowego (nos, tchawica, oskrzela, płuca) oraz odpornościowego (komórki zwalczające infekcje). Każdy z nich reaguje pozytywnie na określone pełnowartościowe składniki pokarmowe.

Bilansując codzienną zdrową dietą należy pamiętać, iż spożywanie w rozsądnych ilościach urozmaiconych kompozycji soków pomaga zaspokoić nasze dzienne zapotrzebowanie na wiele wartościowych i niezbędnych składników odżywczych. Soki muszą mieć przyjemny smak i nasze kubki smakowe muszą przyzwyczaić się do tego , iż „surowy smak” może się wydawać inny lub zbyt intensywny. Kubki smakowe z czasem przyzwyczają się i zauważamy, że soki lub przeciery, ze świeżych organicznych warzyw i owoców gwarantują wyrazisty, prawdziwy smak. W sokach owocowych wyraziście wyczuwa się słodycz, którą w zależności od indywidualnych preferencji można zrównoważyć za pomocą cytryny, buraków, trawy cytrynowej, imbiru … A oto kilka kombinacji naturalnych świeżych soków powstałych za pomocą wyciskarek ślimakowych: jabłko, limonka, świeża mięta na dobry początek dnia, zwiększenie odporności: marchew, jabłko, pomarańcz, batat, imbir. Oczyszczenie organizmu: szpinak, sałata rzymska, jabłko zielone, ogórek, cytryna. Dostawa energii to, wyciśnięty sok ze szpinaku, ananasa, pomarańczy, świeżych listków mięty. Wzbogacenie organizmu w bukiet minerałów: jarmuż, ananas, seler naciowy, brokuł, jabłko zielone, cytryna. Proponowany zestaw odchudzający i modelujący sylwetkę :grejpfrut czerwony, granat, jabłko, imbir. Soki warzywne i owocowe znakomicie wpływają na nasze zdrowie i urodę. Świeżo wyciśnięte, są najbogatszym źródłem witamin i minerałów oraz enzymów i mają zdecydowanie większą siłę oddziaływania niż te w postaci pigułek i tabletek.