Na upalne dni w porze obiadowej lub wieczornej nic nie smakuje tak apetycznie i wybornie, jak CHŁODNIK! Proponuję kilka moich ulubionych i sprawdzonych:
Chłodnik z rzodkiewką – najprostszy w przygotowaniu
2 duże zsiadłe mleka, ja używam Mlekovity, 2 x jogurt naturalny – aby nie był bardzo gęsty – produkty schładzamy w lodówce. Pęczek rzodkiewki, 4 -5 ogórków gruntowych, dymka ze szczypiorkiem i pęczek koperku, sól – najlepiej smakuje różowa himalajska, pieprz, czubryca zielona, 4 jajka na twardo.
Przygotowanie: szczypiorek, koperek drobno posiekać, rzodkiewki pokroić w słupki, ogórki utrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać jogurty i zsiadłe mleko, przyprawić, wstawić do lodówki, przed podaniem udekorować jajkiem pokrojonym w ósemki i plasterkami rzodkiewki.
Nasz Polski najbardziej ulubiony chłodnik z botwinką
Pęczek botwinki – albo dwa mniejsze, 2 duże opakowania kefiru lub maślanki, może być zsiadłe mleko, 4 jajka na twardo, 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach, pęczek rzodkiewki, 3 świeże ogórki gruntowe, 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku, koperku i natki, sok z ½ cytryny, do smaku sól, pieprz, czubryca, łyżeczka cukru brzozowego lub trzcinowego, albo listki stewi – mam w ogródku!
Przygotowanie: pokroić umytą botwinkę, wrzucamy ją na 5-7 minut na lekko osolony wrzątek, odcedzamy i studzimy. Kefir lub maślankę łączymy z wodą mineralną w proporcji 2:1, wstawiamy do lodówki, jajka kroimy w grubą kostkę, ziemniaki w cienkie półksiężyce, ogórki i rzodkiewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, szczypiorek, koperek i natkę siekamy, składniki łączymy z rozcieńczonym kefirem lub zsiadłym mlekiem, dosmaczamy sokiem z cytryny, cukrem brzozowym lub trzcinowym, solą, pieprzem, czubrycą, schłodzone rozlewamy do miseczek, dekorujemy zieleniną.
Klasyczny chłodnik pomidorowy z grzankami
Limetka, 2 ząbki czosnku, ½ kilograma mięsistych i słodkich pomidorów, ogórek – wąż, duży kubek jogurtu naturalnego, duża ilość listków bazylii, sól, pieprz, czubryca, tabasco, czerwona papryczka chili, może być mała habanero, 600ml soku pomidorowego, 2 kromki czerstwego pieczywa tostowego, można użyć tostera.
Przygotowanie: z wyparzonej limetki ścieramy skórkę, wyciskamy sok, obieramy czosnek. Pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę, ogórka obieramy, połowę kroimy w grubą kostkę, połowę ścieramy i mieszamy z jogurtem, kroimy drobno listki bazylii, dodajemy sól, pieprz, czubrycę, tabasco do smaku. Kostki ogórka, pokrojone pomidory, czosnek, skórkę limetki i z niej sok wrzucamy do blendera (lub Thermomix), dodajemy wypestkowane kawałki papryczki, dokładnie miksujemy do uzyskania aksamitnej konsystencji, wlewamy sok pomidorowy, ponownie miksujemy, aby mus był idealnie gładki, wstawiamy do lodówki, każdą porcję dekorujemy jogurtem, listkami bazylii i grzankami z tostera pokrojonymi w kosteczki.
Chłodnik melonowy z szynką i balsamico
Melon miodowy, ogórek długi, ½ szklanki jogurtu naturalnego, 4 łyżki octu balsamicznego, 4 plastry szynki parmeńskiej, sól, pieprz.
Przygotowanie: melon przecinamy na pół, usuwamy pestki, miąższ wydrążamy łyżką i kroimy w kostki, ¾ ogórka obieramy i kroimy w kostkę, po czym miksujemy razem z melonem, a następnie z jogurtem i octem balsamicznym, przyprawiamy solą i pieprzem, schładzamy. Resztę ogórka (ze skórką) kroimy w jak najcieńsze i najdłuższe paski – można pomóc sobie obierakiem do marchwi. Szynkę kroimy na bardzo cienkie paski i wysmażamy na chrupko. Chłodnik rozlewamy do miseczek, dekorujemy paskami ogórka i szynki , można posypać również prażonymi płatkami migdałowymi. Zamiast szynki można dodać krewetki z grila. Chłodnik nabierze więcej aromatu jeśli doprawimy go skórką i sokiem z limetki, świeżym imbirem oraz miętąJ
Chłodnik truskawkowy z grzankami
700g truskawek, ½ szklanki soku z ciemnych winogron, szczypta cynamonu, 2 łyżki miodu, 2 łyżki soku z cytryny, łyżka cukru waniliowego, listki bazylii, grzanka z tostera.
Przygotowanie: 500g truskawek miksujemy z sokiem winogronowym, cynamonem, miodem, sokiem z cytryny, cukrem waniliowym, mieszamy z resztą pokrojonych w plasterki truskawek, wstawiamy do lodówki. Chłodnik rozlewamy do miseczek, dekorujemy grzankami i listkami bazylii.
SMACZNEGO!
Maria Fall-Ławryniuk
dietetyk
www.twojasylwetka.pl